Menü Bezárás

Mese és hagyomány a Dunaharaszti Mese Óvodában

Egy nyári délutánon egy kirándulás végén egy csárdában ebédelt néhány óvodapedagógus. Csodás régies környezetben. Emlékeink önkéntelenül is felidéződtek nagymamáink korából. Ekkor vetődött fel bennünk egy hagyományőrző konyha kialakítása az óvodában. Nekem már régi álmom volt. Panka támogatott ebben. S az álomból egyszer csak terv majd megvalósult álom lett. Először meghirdettük a szülők és a kollégák körében. Láss csodát! Néhány hónap elteltével elkezdett összeállni a konyhánk. Beállítottuk a szekrényt a padot és az asztalt… aztán megérkezett a sparheit…..az edények… az eszközök. Még most is hihetetlen milyen sok ember segített nekünk. Nyáron Panka és jó magam közösen megírtuk, összeraktuk a konyha projektjét szeptembertől júniusig. Ebben minden hónap egy újabb hagyomány egy újabb régi szokás és ünnep megjelenítését tűztük ki célul. Ételek, szokások, ünnepek, évszakok váltakozása, viselet és hagyomány. A konyha egy interaktív terület is ahol a gyermekek és szülők is bekapcsolódhatnak ebbe a közös tevékenységbe. A kitűzött szórólapok, színezők is ezért lettek kitéve. Ezekből bárki vehet kedve szerint.

Fontos számunkra, hogy a gyermekek és szüleik megismerhessék a régi korok emberének életét. Fontos hogy tudjuk honnan indultunk el és hogy ez kulturális értékeket közvetít ez a felnövekvő generációk számára. Régi edények, eszközök, ételek és azok receptjei. A gyermekkor bemutatása „hogyan nevelkedtek a gyermekek?”Mit játszottak?Milyen viseletet hordtak az asszonyok, a gyermekek… milyenek voltak a hétköznapok és az ünnepek. Ezek bemutatása közvetíti kulturális értékeinket, figyelmen kívül hagyva szegényebb lenne a jelen.

Mind a német nemzetiségi mind a magyar hagyományok bemutatása is sorra kerül a hónapok során egymás mellet ahogy a valóságban a történelemben is jelen volt évszázadokon át.

Ezúton mondunk köszönetet támogatóinknak:

Siroki Katalin, Sári Zsuzsanna és Sári Sándor, Tóth Jánosné, Aradiné Damásdi Gabriella, Durezsán Erika, Bakos Anna, Tuboly Andrea, Schuszter Antalné, Prockowné Vincze Éva, Robár Matild Anna, Kettererné Bauer Mónika, Szappanos Tibor

Kettererné Bauer Mónika
Robár Matild Anna