Menü Bezárás

Goethe Intézet továbbképzés, Várna

Érdeklődve nyitottam ki a Goethe Intézet levelét, melyben értesülhettem arról, hogy a júniusban 4 fő részére meghirdetett továbbképzésen részt vehetek Várnában.

Izgatottan vettük fel a kapcsolatot egymással és készültünk az utazásra. A hajnali indulás és a reptéri sorban állasok után délben érkeztünk meg Várnába, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, majd a város felfedezésére indultunk. Mivel egy nappal a továbbképzés előtt érkeztünk, így nekünk lehetőségünk volt még arra is, hogy egy egész napot a strandon tölthessünk, ami az utazás után ezen a forró nyári napon nagyon kellemes volt.

Hétfőn azonban már elkezdődött a munka: napi nyolc órában szerezhettünk tapasztalatot arról, milyen lehetőségek adódnak a német nyelv megszerettetésére és átadására a színház, a művészetek vagy akár az internet segítségével. Sok gyakorlati anyagot gyűjthettünk össze, tapasztalatot cserélhettünk lengyel, moldvai, román és bolgár kollégákkal. Rengeteg lehetőségünk volt a német nyelv gyakorlására, miközben új barátokat is szerezhettünk.

Az esti szabadprogramokat a tenger partján töltöttük, többnyire finom helyi specialitásokat kipróbálva.

Kicsit szomorúan hagytuk magunk mögött a Fekete tengert, de tervekkel gazdagon indultunk haza, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor új ötletekkel tegyük színesebbé munkánkat gyermekeink örömére.

Somkuti Edit
Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa