Menü Bezárás

A Német Nemzetiségi Tájház létrehozója és fenntartója

A sokak régi álmát megvalósító sváb tájház egy rendkívüli kezdeményezés eredménye. Öt lelkes, elkötelezett dunaharaszti vállalkozó, Wágner László, Kreisz Antal, Gerber Ferenc, Kaltenecker József és Gyarmati Attila ugyanis célul tűzte ki maga elé a sváb kultúra megóvását, a még fellelhető tárgyi emlékeinek összegyűjtését, bemutatását és megőrzését, a hagyományok ápolását, felidézését és az eltűnőben lévő helyi sváb dialektus nyelvi emlékeinek felkutatását, dokumentálását.

Ezért létrehozták a Heimatland Harast Hagyományőrző Alapítványt, és saját erőből megvásárolták azt az épületet, amelyben ma a tájház található. Dr. Vass Erika, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa szakmai irányításával igen rövid idő alatt, rengeteg munkával visszaállították a ház eredeti állapotát és berendezték azt, így 2007. június 9.-én megnyílhatott a Német Nemzetiségi Tájház Dunaharasztin. Tehát a tájház tisztán civil kezdeményezésre és civil finanszírozás eredményeként jött létre.

Az alapítvány ezzel azonban nem tekinti befejezettnek a munkát, hiszen tagjai nem csak szervezői, de tevékeny résztvevői is a hagyományőrző programoknak, báloknak, zenés mulatságoknak. Délutáni beszélgetésre hívják az idősebbeket, melynek felvételei értékes információkkal szolgálhatják a szokások és a dialektus kutatását. Kisebbségi témákkal foglalkozó újságot juttatnak el ingyenesen minden haraszti sváb családhoz, illetve minden érdeklődőhöz, és kezdeményezésükre kezdte meg munkáját a Sváb Keresztény Kerekasztal is, ahol a kisebbségi német szervezetek és egyesületek, valamint a nemzetiségi nyelvet oktató iskolák egyeztetik tevékenységüket.