Menü Bezárás

Márton napi felvonulásra indult a Napsugár Óvoda

Több száz kézzel készült lámpás fénye világította meg november 11-én, 17 órakor a Baktay Ervin teret. A jó cselekedetet szimbolizáló fényt még az időnként felerősödő esőcseppek sem tudták elmosni.

A német nyelvterületről eredő szokást városunk örömmel tette magáévá 12 évvel ezelőtt. Meghonosodása a Mese Óvoda két lelkes óvónőjének köszönhető. 1992-ben Komáromi Katalin és Kettererné Bauer Mónika szervezte az első Márton-napi felvonulást, ám ez akkor még a Mese Óvoda két csoportjának bevonásával zajlott. Városi rendezvénnyé emelését a Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Dunaharaszti (NIHD) lelkes szervezőinek köszönhetjük.

Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden évvel egyre nagyobb számban csatlakoznak új tagok a különleges hangulatú koraesti programhoz. A november 11-i menetet a legtöbb óvodai csoportban a kisgyermekek izgalmát fokozó lámpás-készítés előzi meg. Nem volt ez másképpen a Napsugár Óvodában sem, ahol stílszerűen napocska formájú lámpásokkal készült a két német nemzetiségi csoport: a Kisvakond és a Szivárvány apraja-nagyja az eseményre.

Az óvodában már a felvonulás hete is a Szent-Márton legenda és az ehhez kötődő szokások megismerésével telt, délutánonként az öltözőkben egymás szavába vágva mesélték az apróságok Szent-Márton és a koldus történetét szüleiknek és izgatottan várták, mikor avathatják fel saját készítésű lámpásaikat az este sötétjében. A Kisvakond és a Szivárvány csoportban a gitárszóval kísért német dalok éneklése mellett a hagyományhoz kötődő „sütemény törés” is bearanyozta a készülődés perceit, aminek lényege, hogy a gyerekek a számukra legkedvesebb emberrel oszthatták meg süteményüket. Rengeteg szív alakú linzer darabja cserélt gazdát, s csalt mosolyt az arcocskákra.

A fénypont

Hűen városunk hagyományaihoz, november 11-én, 17 órakor indult meg a Baktay Ervin térről a gyereksereg a gyertyafénytől ragyogó lámpásaikkal. Szüleikkel, óvónénijeikkel, tanáraikkal együtt vágtak neki a Klapka György utcának, amelynek végén már masszává olvadva vonultak le a Kinizsi Pál utcán, hogy a Piac téren lobogó tűz mellett, az első sorból csodálhassák meg, miként ég le a gallyakból felhalmozott máglya.

Idén azonban a szemerkélő esőtől átnedvesedett faágak ellenálltak a szereplésnek, s bár némi benzin által motiválhatónak tűntek, a hirtelen fel-felcsapó lángok hamar alábbhagytak. A tűzoltóautó természetesen idén is kitartóan állta a sarat és villogott, szirénázott néha a hangulat kedvéért.

Szívhez szóló jó szokás szerint a piac közepén friss, foszlós kakaós kalács és meleg tea várta a felvonulókat.

A 2016-os Szent-Márton napi lámpás felvonuláson újfent bebizonyította, hogy a jó cselekedet fénye – és a különleges hangulat motiváló ereje – a kevésbé barátságos időben is eggyé tudja olvasztani Dunaharaszti város közösségét! Ugye találkozunk jövőre is?

A Napsugár Óvoda köszönetét fejezi ki a Márton-napi programban résztvevő pedagógus kollégái áldozatos és aktív munkájáért, és szeretné megköszönni a szülők segítőkészségét is.

Szöveg: Bódiné Palyóv Edit, Flatsker Anett