Menü Bezárás

Memento (fontos dologra emlékeztető jel)

A Dunaharaszti Mese Óvodán belül egy különleges esemény került nem is olyan rég megrendezésre 2017 november 14-15-16-án a „Háromnapos Nemzetiségi és Hagyománytisztelő napok”néven. Már régóta szerettünk volna egy kulturális értéket közvetítő rendezvényt szervezni a gyermekek részvételével . Elsődleges célunk, hogy felhívjuk a figyelmet múlt értékeire, hogy minden korosztály megtalálhassa benne azt, ami számára fontos és értékes. Fontos mementó volt ebben az a hagyományőrző régi konyha berendezése az óvoda aulájában . Bevezette és megalapozta rendezvényünk s egyben méltó környezetet is biztosított.

(Szeretném kihangsúlyozni, a „régi konyha „ berendezésében az egész óvoda kollektívája, valamint külső támogatók is tevékenyen kivették a részüket, ahogy ezt egy korábbi cikkben már leírtam.)

Csodálatos gyerekkorom volt. Szüleim képviselték mindazt amit én ma is képviselek. Tisztelem a múltat, szeretettel emlékezem szüleimre, nagyszüleimre, s azokra az idős emberekre akik megtanítottak az életre. A család és a közvetlen környezet gyökereket ad mindazok számára akik benne éltek, élnek, kapcsolatba kerülnek vele, megszeretik és a magukénak érzik. Ezek kulturális értékeket képviselnek. A régi konyha berendezése, eszközei, ételei, a régi kor emberének ünnepei kifejezik a „valahová tartozás„ érzését. Ezt próbálják képviselni a Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Szervezeti Egysége pedagógusai a pedagógiai munkájukban (magyar és németes egyaránt) és ezt képviselik a dadusnénik is. Ők a mozgató rugói az óvodai életnek az ünnepeken és a hétköznapokon is.

A rendezvény három napján nem csak az óvodás gyermekek és a kollektíva de a meghívott vendégek is egy-egy színt vihettek a rendezvény napjaiba.

Az első nap: Bemutatkozhattuk. (A négy német nemzetiség csoport által alapított gyermektánccsoport és pedagógusai)Rövid bevezetőm után Somkuti Edit bemutatta a Edelweiss gyermektánccsoport múltját és jelenét majd műsorunk következett. A Hétszínvirág óvodásai és pedagógusai (piros csoport Végh Mónika) valamint intézményvezetője (Kenessey Beáta) is elfogadta a meghívásunkat, ők is egy kedves műsorral kedveskedtek. Ezt követően különböző közös képességfejlesztő játékokban is kifejezhettük a hagyományokat. Pl. Kirakó–játék dunaharaszti viseletekből, (gyermek, ifjú, házaspár, és öregkor), majd kosárfonó játék, valamint memória játék a Dunaharaszti tájház ünnepeit , rendezvényeit megörökítő fotók felhasználásával.(Disznóvágás, Nepomuki Szent János ünnepe,Szüreti felvonulás és szüret)

Meghívott vendégünk volt a Dunaharaszti Sváb Dalkör is (karvezető :Bárkányi Gabriella, harmonikán kísért Kassai Zoltán) Az asszonyok hagyományos viseletben jelentek meg ami igazi kuriózum volt a gyermek számára is. A Sváb Dalkör műsora után együtt is énekelhettük a „Der Herbst ist da” kezdetű dalocskát. Ezt dalt minden gyermek (kb 80 gyermek) ritmushangszerrel a kézben kísérte. Csodálatos élmény volt.

A műsor végén megkóstolhattuk a hagyományos sváb süteményt a preckedlit amit a Sváb Dalkör tagjai sütöttek a gyermekek számára.

A végére maradt a záró tánc amiben mindenki részt vehetett.

A második nap: A Napsugár Óvoda két csoportja , a Szivárvány és a Kisvakond-csoport valamit pedagógusai (Bagó Lilla és Ruff Tímea)szervezték meg ezt a napot. Hasonlóan az első naphoz az óvodások műsorát játék követte, majd a Blumenstrauss énekegyüttes egy kis dalcsokrot adott elő, természetesen viseletben. Hommer Zsuzsa a Blumenstrauss énekegyüttes karvezetője mindannyiunk számára részletesen bemutatta a viseleteket (lány, asszony, gyermek) a különböző ruhadarabok megnevezésével. Élmény volt. Ezek díjnyertes ruhák voltak, már részesültek külön elismerésben egy országos megmérettetésben is. A gyermek létszáma itt is megközelítette a hetvenet. A Mese Óvoda óvodásai mint vendégek lehettek jelen.

A harmadik nap: Ezen a napon egy németes csoport ( 4-es csoport, Kettererné Bauer Mónika és Pessuthné Szabó Anna valamint az 5-ös csoport , Wágner Brigitta és Siroki Katalin ) hívott meg egy magyaros csoportot (1-es csoport, Aradiné Gabika és Robár Anna ) közös ünneplésre. Az Erzsébet nap kapcsán felelevenítettük Szent Erzsébet életét, és jelentőségét valamint az ezzel kapcsolatos legendát. Ismét közös játék és tánc vette kezdetét. Először egy közös német tánc, majd magyar táncház (Vezteette: Gál Edina) következett. Itt gyermekek mellett a dadus nénik és mindenki akinek kedve volt beállhatott. Több mint 100 an táncoltunk. De itt még nem volt vége. Felelevenítettük a disznóvágás hagyományát is. Kaltenecker József hentes jóvoltából a gyermekek kóstolót kaphattak hurka, kolbász, disznósajt formájában.(Köszönet érte!) Kisebb állófogadást tartottunk . A dadus nénik nélkül ez meg sem valósulhatott volna. Csodálatosan oldották meg a nagy létszámú gyermek és felnőtt számára a kóstolót.

A háromnapos rendezvény lezárásaként két kolléga , Márton Bence és Siroki Katalin egy kedves árnybábozással mesélték el a gyermekeknek a „Kisgömböc „ című magyar népmesét.

Köszönjük az intézmény vezetőjének, Tóthné Szatmári Ágnesnek valamint minden kollégának,és vendégnek, hogy támogatták rendezvényünket. Örömmel tölt el, hogy egy ilyen nagyszerű, összetartó közösség tagja lehetek. Köszönöm a meghívott vendégeknek a részvételt és színvonalas műsort! Köszönjük a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő testületének a támogatást!

Tisztelettel: Kettererné Bauer Mónika
Német Nemzetiségi Szervezeti Egység vezetője,
Dunaharaszti Mese Óvoda