Menü Bezárás

Nepomuki Szent János emlékezete 2019 május 26, Dunaharaszti

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomokat, kápolnákat szentelnek neki, szobrokat emeltek. XIII. Benedek pápa 1729-ben a szentek sorába iktatta. Emléknapja: május 16. Szentté avatása után egyes nyelvterületeken a legnépszerűbb újkori szent lett.

Városunkban, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében kb tíz éve tartanak megemlékezést és ünnepet májusban ehhez a naphoz kapcsolódóan. Nepomuki Szt. János több mint 300 éves restaurált szobra a Dunaharaszti Szent István templom előtt áll.

Csodálatos műemlék.

2019 május 26-án, mint minden évben egy szentmisével kezdődött az ünnep, melyet Dr Kápossztássy Béla plébános mutatott be német nyelven. Közreműködött Nagy Sándor kántor valamint a Dunaharaszti Sváb Dalkör. A Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete is képviseltette magát. Fiataljai olvastak fel német nyelven, a szentmisén. (Kreisz Gréta, Sallai Dorka, Mannheim Martin). A szentmisét követően Zenés körmenet indult a Duna partra, a csónakházhoz. Itt a parton zajlott a litánia, majd a gyertyaúsztatás. Végül a rendezvényt egy kis vendéglátás zárta hangulatos zene, pogácsa és bor kíséretében. A népviseletben és civilben résztvevő dunaharaszti lakosok minden korosztálya képviseltette magát. Hagyományosan a zenekar is zenélt a menet végén. Tagjai különböző fúvós zenekarok tagjaiból álltak össze. Köszönjük nekik ez úton is!

Mint német nemzetiségi pedagógus, és mint egyszerű sváb asszony veszem a bátorságot, hogy megköszönjem mindannyiunknak a részvételt, s hogy jelen lehettünk ismét.

Tartsuk meg emlékezetünkben ezt a szép ünnepet!

Tisztelettel: Kettererné Bauer Mónika
Német Nemzetiségi Egység vezető
Dunaharaszti Mese Óvoda