Menü Bezárás

Májusfa állítása a tájháznál

A tavasz egyik legszebb ünnepe a májusfa állítása, régi hagyományt idéz.

A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

A Dunaharaszti Tájház udvarán s egykor a Snapszer söröző udvarán (DNNÖ szervezésében) állították fel már hosszú évek óta. Színpompás műsorral készül szinte minden korosztály az óvodás korú gyermekektől az idősebb de még aktív táncos csoportokig. Az idei évben tapasztaltam talán a legerősebben milyen fontos ünnepeink megszervezése és lebonyolítása. Amíg a legények megpróbálták a májusfát beállítani és rögzíteni a megfelelő helyre a gyerekek és felnőttek tapssal és ujjongással buzdították a legényeket. Csodás élmény volt.

Hálásan köszönöm minden évben azoknak a szülőknek, családoknak akik évről évre eljönnek, megtisztelik jelenlétükkel ezt a rendezvényt. Nem csak sváb őslakosként de német nemzetiségi pedagógusként is örömmel veszek részt benne. A nemzetiségi hagyományok kulturális értéket képviselnek számomra és ezt szeretném közvetíteni azok számára akik óvodásként illetve szülőként csatlakoznak hozzánk.Több mint húsz éve annak, hogy mindezt magaménak érzem az óvodában német nemzetiségi pedagógusként valamint több mint tíz éve a Dunaharaszti Tájház szervezésében tartott rendezvényeken. Külön öröm, hogy mindezt azokkal együtt tehetem akik örömmel és önként részt vesznek ezeken az ünnepeken, szülők, nagyszülők gyermekek.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a közösséget építő rendezvénynek a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelettel:
Kettererné Bauer Mónika
ném. nemz. óvodapedagógus