Menü Bezárás

Farsangtemetés, mint hagyományápolás az óvodában – 2018.

Idén a farsangi időszak igen rövid volt és nagyon hamar elérkezett a Farsangtemetés is, melyet évről-évre a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervez, s ahol óvodásaink is hagyományt teremtve már második alkalommal felléptek.

Amikor gyermekeinkkel gyülekeztünk a művelődési házban, azt vettük észre, hogy a tömeg is egyre jobban nőtt: újabb és újabb asztalok kerültek a terembe. Hamarosan elérkezett a fellépésünk ideje, s néhány kisgyermek megingásától eltekintve a 3-as és 10-es csoportból fellépő gyermekeink hangosan, érthetően, jókedvűen mutatták be azt, amivel eddig a tanév során is foglalkoztunk.

A hagyományápolást nem lehet elég korán megkezdeni! Ahhoz, hogy ez gyermekeink életének fontos részévé váljon, ugyanúgy kell a szokásokat kialakítanunk, mint ahogy ezt már a családi nevelés során is elkezdjük fejleszteni a mindennapi élethez szükséges területeken. Boldog voltam, amikor a Lustige Schwaben tánccsoport tagjai is elismerően gratuláltak a fellépés után. Megosztották velem észrevételeiket és elmondták, hogy a hagyományőrzésben hiányzó generációt szerintük is csak úgy lehet pótolni, ha már a legkisebbekben elültetjük a sváb zenéhez való kötődést – és erre jó példa volt a vidám táncos lábacskák forgataga a zenekar játéka alatt.

Vegyes életkorú csoportjaink esetében a felkészülés csakis játékos formában, a tanult körjátékok, táncok igény szerinti felidézésével valósítható meg – melyek egyébként is a személyiségfejlesztés hatékony eszközei a nevelési munkánkban. Ahhoz, hogy ezt valóban megtörténhessen természetesen szükség van a nemzetiségi csoportokban arra, hogy a „magyaros” óvónéni elfogadja és segítse a nemzetiségi pedagógust, akinek az élményt nyújtó német nyelvű játékok kiválasztása nem kis feladat. Nekem nagy szerencsém van, mert a sok év alatt kipróbált és jól bevált gyűjteményemet kolléganőm Rötzer Anikó teljes odaadással támogatja és bővíti ki változatos, magyar nyelvű elemekkel. Amit én német nyelven minél több érzékszervre hatva, mozgással és dallammal kísérve meg tudok valósítani, azt ő (a magyar nyelven természetesen jobban értő gyermekeink számára) versekkel és mesékkel alátámasztva egészíti ki. Így sikerül évről évre egy természetes német nyelvű közegben biztonságot nyújtva örömet szereznünk a Mese Óvoda 10-es csoportjába járó gyermekeinek. Természetesen ezek a tevékenységek szabadon választhatók, mint ahogyan a fellépéseken való részvétel is. Óvodásaink zöme szívesen jön el és örömmel mutatja meg tudását – hiszen játékként élik meg a délutánt, ahol szüleik elragadtatva csak velük foglalkoznak, csakis bennük gyönyörködnek! A vidám forgatagban hamar elfogytak a finom farsangi fánkok, a gyerekek érdeklődve kuckózták be magukat a felkínált mese-terembe, majd a zenekar játékát meghallva, mozgásigényük kielégítése céljából boldogan táncoltak, játszottak a táncparketten az idősebb generáció legnagyobb örömére.

Én is azt tapasztaltam, hogy a rendezvényen részt vevők kíváncsian és elismerően szemlélték a legfiatalabbak érdeklődését, megnyugtatónak találva, hogy a Dunaharasztiban oly régi múltra tekintő sváb hagyományok ápolása nekünk nemzetiségi pedagógusoknak is fontos, s így – a szülők tudatos támogatásával, miszerint nemzetiségi csoportot választanak gyermekük számára – tovább fog élni.

Somkuti Edit
német nemzetiségi óvodapedagógus