Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének hírei


Májusfa állítása a tájháznál 2018 április 29


Májusfa állítás 2018

A tavasz egyik legszebb ünnepe a májusfa állítása , régi hagyományt idéz.

A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

A Dunaharaszti Tájház udvarán s egykor a Snapszer söröző udvarán (DNNÖ szervezésében) állították fel már hosszú évek óta. Színpompás műsorral készül szinte minde korosztály az óvodás korú gyermekektől az idősebb de még aktív táncos csoportokig. Az idei évben tapasztaltam talán a legerősebben milyen fontos ünnepeink megszervezése és lebonyolítása. Amíg a legények megpróbálták a májusfát beállítani és rögzíteni a megfelelő helyre a gyerekek és felnőttek tapssal és ujjongással buzdították a legényeket. Csodás élmény volt.

Hálásan köszönöm minden évben azoknak a szülőknek, családoknak akik évről évre eljönnek, megtisztelik jelenlétükkel ezt a rendezvényt. Nem csak sváb őslakosként de német nemzetiségi pedagógusként is örömmel veszek részt benne. A nemzetiségi hagyományok kultúrális értéket képviselnek számomra és ezt szeretném köztvetíteni azok számára akik óvodásként illetve szülőként csatlakoznak hozzánk.Több mint húsz éve annak, hogy mindezt magaménak érzem az óvodában német nemzetiségi pedagóguskénk valamint több mint tíz éve a Dunaharaszti Tájház szervezésében tartott rendezvényeken. Külön öröm, hogy mindezt azokkal együtt tehetem akik örömmel és önként résztvesznek ezeken az ünnepeken, szülők, nagyszülők gyermekek.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a közösséget építő rendezvénynek a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelettel:

Kettererné Bauer Mónika

ném. nemz. óvodapedagógus

Farsangtemetés, mint hagyományápolás az óvodában – 2018.


Farsang temetés 2018

Idén a farsangi időszak igen rövid volt és nagyon hamar elérkezett a Farsangtemetés is, melyet évről-évre a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervez, s ahol óvodásaink is hagyományt teremtve már második alkalommal felléptek.

Amikor gyermekeinkkel gyülekeztünk a művelődési házban, azt vettük észre, hogy a tömeg is egyre jobban nőtt: újabb és újabb asztalok kerültek a terembe. Hamarosan elérkezett a fellépésünk ideje, s néhány kisgyermek megingásától eltekintve a 3-as és 10-es csoportból fellépő gyermekeink hangosan, érthetően, jókedvűen mutatták be azt, amivel eddig a tanév során is foglalkoztunk.

A hagyományápolást nem lehet elég korán megkezdeni! Ahhoz, hogy ez gyermekeink életének fontos részévé váljon, ugyanúgy kell a szokásokat kialakítanunk, mint ahogy ezt már a családi nevelés során is elkezdjük fejleszteni a mindennapi élethez szükséges területeken. Boldog voltam, amikor a Lustige Schwaben tánccsoport tagjai is elismerően gratuláltak a fellépés után. Megosztották velem észrevételeiket és elmondták, hogy a hagyományőrzésben hiányzó generációt szerintük is csak úgy lehet pótolni, ha már a legkisebbekben elültetjük a sváb zenéhez való kötődést – és erre jó példa volt a vidám táncos lábacskák forgataga a zenekar játéka alatt.

Vegyes életkorú csoportjaink esetében a felkészülés csakis játékos formában, a tanult körjátékok, táncok igény szerinti felidézésével valósítható meg – melyek egyébként is a személyiségfejlesztés hatékony eszközei a nevelési munkánkban. Ahhoz, hogy ezt valóban megtörténhessen természetesen szükség van a nemzetiségi csoportokban arra, hogy a „magyaros” óvónéni elfogadja és segítse a nemzetiségi pedagógust, akinek az élményt nyújtó német nyelvű játékok kiválasztása nem kis feladat. Nekem nagy szerencsém van, mert a sok év alatt kipróbált és jól bevált gyűjteményemet kolleganőm Rötzer Anikó teljes odaadással támogatja és bővíti ki változatos, magyar nyelvű elemekkel. Amit én német nyelven minél több érzékszervre hatva, mozgással és dallammal kísérve meg tudok valósítani, azt ő (a magyar nyelven természetesen jobban értő gyermekeink számára) versekkel és mesékkel alátámasztva egészíti ki. Így sikerül évről évre egy természetes német nyelvű közegben biztonságot nyújtva örömet szereznünk a Mese Óvoda 10-es csoportjába járó gyermekeinek. Természetesen ezek a tevékenységek szabadon választhatók, mint ahogyan a fellépéseken való részvétel is. Óvodásaink zöme szívesen jön el és örömmel mutatja meg tudását – hiszen játékként élik meg a délutánt, ahol szüleik elragadtatva csak velük foglalkoznak, csakis bennük gyönyörködnek! A vidám forgatagban hamar elfogytak a finom farsangi fánkok, a gyerekek érdeklődve kuckózták be magukat a felkínált mese-terembe, majd a zenekar játékát meghallva, mozgásigényük kielégítése céljából boldogan táncoltak, játszottak a táncparketten az idősebb generáció legnagyobb örömére.

Én is azt tapasztaltam, hogy a rendezvényen részt vevők kíváncsian és elismerően szemlélték a legfiatalabbak érdeklődését, megnyugtatónak találva, hogy a Dunaharasztiban oly régi múltra tekintő sváb hagyományok ápolása nekünk nemzetiségi pedagógusoknak is fontos, s így – a szülők tudatos támogatásával, miszerint nemzetiségi csoportot választanak gyermekük számára - tovább fog élni.

Somkuti Edit

német nemzetiségi óvodapedagógus

Memento (fotos dologra emlékeztető jel)


Ősz 2017

A Dunaharaszti Mese Óvodán belül egy különleges esemény került nem is olyan rég megrendezésre 2017 november 14-15-16-án a „Háromnapos Nemzetiségi és Hagyomománytisztelő napok”néven. Már régóta szerettünk volna egy kulturális értéket közvetítő rendezvényt szervezni a gyermekek részvételével . Elsődleges célunk, hogy felhívjuk a figyelmet múlt értékeire, hogy minden korosztály megtalálhassa benne azt, ami számára fontos és értékes. Fontos mementó volt ebben az a hagyományörző régi konyha berendezése az óvoda aulájában . Bevezette és megalapozta rendezvényünk s egyben méltó környezetet is biztosított.

(Szeretném kihangsúlyozni, a „régi konyha „ berendezésében az egész óvoda kollektívája, valamint külső támogatók is tevékenyen kivették a részüket, ahogy ezt egy korábbi cikkben már leírtam.)

Csodálatos gyerekkorom volt. Szüleim képviselték mindazt amit én ma is képviselek. Tisztelem a múltat, szeretettel emlékezem szüleimre, nagyszüleimre, s azokra az idős emberekre akik megtanítottak az életre. A család és a közvetlen környezet gyökereket ad mindazok számára akik benne éltek, élnek, kapcsolatba kerülnek vele, megszeretik és a magukénak érzik. Ezek kulturális értékeket képviselnek. A régi konyha berendezése, eszközei, ételei, a régi kor emberének ünnepei kifejezik a „valahová tartozás„ érzését. Ezt próbálják képviselni a Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Szervezeti Egysége pedagógusai a pedagógiai munkájukban (magyar és németes egyaránt) és ezt képviselik a dadusnénik is. Ők a mozgató rugói az óvodai életnek az ünnepeken és a hétköznapokon is.

A rendezvény három napján nem csak az óvodás gyermekek és a kollektíva de a meghívott vendégek is egy-egy színt vihettek a rendezvény napjaiba .

Az első nap: Bemutatkozhattuk. (A négy német nemzetiség csoport által alapított gyermektánccsoport és pedagógusai)Rövid beveztőm után Somkuti Edit bemutatta a Edelweiss gyermektánccsoport múltját és jelenét majd műsorunk következett. A Hétszínvirág óvodásai és pedagógusai (piros csoport Végh Mónika) valamint intézményvezetője (Kenessey Beáta) is elfogadta a meghívásunkat, ők is egy kedves műsorral kedveskedtek. Ezt követően különböző közös képességfejlesztő játékokban is kifejezhettük a hagyományokat. Pl. Kirakó–játék dunaharaszti viseletekből, (gyermek, ifjú, házaspár, és öregkor), majd kosárfonó játék, valamint memória játét a Dunaharaszti tájház ünnepeit , rendezvényeit megörökítő fotók felhasználásával.(Disznóvágás,Nepomuki Szent János ünnepe,Szüreti felvonulás és szüret)

Meghívott vendégünk volt a Dunaharaszti Sváb Dalkör is (karvezető :Bárkányi Gabriella, harmonikán kísért Kassai Zoltán) Az asszonyok hagyományos viseletben jelentek meg ami igazi kuriózum volt a gyermek számára is. A Sváb Dalkör műsora után együtt is énekelhettük a „Der Herbst ist da” kezdetű dalocskát. Ezt dalt minden gyermek (kb 80 gyermek) ritmushangszerrel a kézben kísérte. Csodálatos élmény volt.

A műsor végén megkóstolhattuk a hagyományos sváb süteményt a preckedlit amit a Sváb Dalkör tagjai sütöttek a gyermekek számára.

A végére maradt a záró tánc amiben mindenki részt vehetett.

A második nap: A Napsugár Óvoda két csoportja , a Szivárvány és a Kisvakond-csoport valamit pedagógusai (Bagó Lilla és Ruff Tímea)szervezték meg ezt a napot. Hasonlóan az első naphoz az óvodások műsorát játék követte, majd a Blumenstrauss énekeggyüttes egy kis dalcsokrot adott elő, természetesen viseletben. Hommer Zsuzsa a Blumenstrauss énekegyüttes karvezetője mindannyiunk számára részletesen bemutatta a viseleteket (lány, asszony, gyermek) a különböző ruhadarabok megnevezésével. Élmény volt. Ezek díjnyertes ruhák voltak, már részesültek külön elismerésben egy országos megmérettetésben is. A gyermek létszáma itt is megközelítette a hetvenet. A Mese Óvoda óvodásai mint vendégek lehettek jelen.

A harmadik nap: Ezen a napon egy németes csoport ( 4-es csoport, Kettererné Bauer Mónika és Pessuthné Szabó Anna valamint az 5-ös csoport , Wágner Brigitta és Siroki Katalin ) hívott meg egy magyaros csoportot (1-es csoport, Aradiné Gabika és Robár Anna ) közös ünneplésre. Az Erzsébet nap kapcsán felelevenítettük Szent Erzsébet életét, és jelentőségét valamint az ezzel kapcsolatos legendát. Ismét közös játék és tánc vette kezdetét. Először egy közös német tánc, majd magyar táncház (Veztette:Gál Edina) következett. Itt gyermekek mellett a dadus nénik és mindenki akinek kedve volt beállhatott. Több mint 100 an táncoltunk. De itt még nem volt vége. Felelevenítettük a disznóvágás hagyományát is. Kaltenecker József hentes jóvoltából a gyermekek kóstolót kaphattak hurka, kolbász, disznósajt formájában.(Köszönet érte!) Kisebb állófogadást tartottunk . A dadus nénik nélkül ez meg sem valósulhatott volna. Csodálatosan oldották meg a nagy létszámú gyermek és felnőtt számára a kóstolót.

A háromnapos rendezvény lezárásaként két kolléga , Márton Bence és Siroki Katalin egy kedves árnybábozással mesélték el a gyermekeknek a „Kisgömböc „ című magyar népmesét.

Köszönjük az intézmény vezetőjének, Tóthné Szatmári Ágnesnek valamint minden kollégának,és vendégnek, hogy támogatták rendezvényünket. Örömmel tölt el, hogy egy ilyen nagyszerű, összetartó közösség tagja lehetek. Köszönöm a meghívott vendégeknek a részvételt és színvonalas műsort! Köszönjük a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő testületének a támogatást!

Tisztelettel:Kettererné Bauer Mónika

Német Nemzetiségi Szervezeti Egység vezetője,

Dunaharaszti Mese Óvoda

Őszi táncaink 2017


Ősz 2017

Igen sok programmal indul óvodásaink számára az ősz - lassan hozzá fogunk szokni. Nem könnyű feladat ezt az óvodában a beszoktatás időszakában megoldani, de alapos előkészítéssel – amit már a tavalyi tanévben kezdtünk el – természetesen ezt a dolgot is sikerült megoldanunk.

4 csoport gyermekeivel készültünk és próbáltunk már az első napoktól, hogy a Város Napok rendezésében megszervezett Szüreti programon a tájháznál bemutassuk táncainkat. Gyönyörűen feldíszített tájházunkba már délelőtt érkeztek kicsik és nagyok, hogy megismerjék és kipróbálják a borkészítés körüli tennivalókat. Nem csak daráltunk és préseltünk, hanem ügyes kis kezekkel őszi hangulatot idéző lakásdíszeket készíthettünk. A menet indulása előtt a Sváb Dalkör éneklése után gyermekeink is birtokukba vették az udvart és roptuk a táncot. Köszönjük a szervezőknek a finom ebédet és a sok kedvességet!

Szerencsére gyönyörű napsütéses időben indulhattunk el feldíszített kocsikkal a város utcáin, ahol kedves vendéglátók kínáltak minket pogácsával, süteménnyel és innivalóval. A Baktay téren pedig estig nyúlóan folytatódott a mulatság.

A Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola testületétől idén is meghívást kaptunk a Kinder - Oktoberfest programjukra. Ide már csak két csoport gyermekeit vittük, mert az időnkénti magas létszámnál már nehezen volt mozgatható a tánccsoport. A csoportok életkor szerinti megoszlása szerint ez idén a 10-es csoport gyermekeire nézve volt nagy feladat, hiszen szinte mindenkinek ott kellett lennie! Külön köszönetet érdemelnek a szülők, akik vállalták, hogy gyermekeiket eljuttatják a fellépésre!

Izgatottan készültünk a kijelölt tanteremben – ami persze jó alkalmat adott arra is, hogy az iskolával ismerkedhessünk. 15 kisgyermekkel léptünk fel, akik mosolyogva, csengő hangon énekelték a táncainkat kísérő német dalokat. A fényképezőgépek kattogása közben jókedvünkkel sikerült vidámságot csalni volt óvodásaink arcára is. Gyermekeink a vendéglátás után még érdeklődve nézték meg a nagyobbak táncait, bejárták az iskola apró zugait – hiszen néhányan jövőre itt kezdik majd az 1. osztályt.

Külön köszönöm Rötzer Anikó és Gál Edina kolleganőim támogató munkáját! Köszönöm a szülők aktivitását és segítőkészségét!

Köszönöm gyermekeim mosolygós, bíztató tekintetét!

Somkuti Edit

Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa

Mese és hagyomány a Dunaharaszti Mese Óvodában


Hagyományörző konyha

Egy nyári délutánon egy kirándulás végén egy csárdában ebédelt néhány óvodapedagógus. Csodás régies környezetben. Emlékeink önkéntelenül is felidéződtek nagymamáink korából. Ekkor vetődött fel bennünk egy hagyományőrző konyha kialakítása az óvodában. Nekem már régi álmom volt. Panka támogatott ebben. S az álomból egyszer csak terv majd megvalósult álom lett. Előszőr meghírdettük a szülők és a kollégák körében. Láss csodát! Néhány hónap elteltével elkezdett összeállni a konyhánk. Beállítottuk a szekrényt a padot és az asztalt….aztán megérkezett a sparheit…..az edények….az eszközök. Még most is hihetetlen milyen sok ember segített nekünk. Nyáron Panka és jó magam közösen megírtuk, összeraktuk a konyha projektjét szeptembertől júniusig. Ebben minden hónap egy újabb hagyomány egy újabb régi szokás és ünnep megjelenítését tűztük ki célul. Ételek, szokások, ünnepek, évszakok váltakozása, viselet és hagyomány. A konyha egy interaktív terület is ahol a gyermekek és szülők is bekapcsolódhatnak ebbe a közös tevékenységbe. A kitűzött szórólapok, színezők is ezért lettek kitéve. Ezekből bárki vehet kedve szerint.

Fontos számunkra, hogy a gyermekek és szüleik megismerhessék a régi korok emberének életét. Fontos hogy tudjuk honnan indultunk el és hogy ez kulturális értékeket köztvetít ez a felnövekvő generációk számára. Régi edények, eszközök, ételek és azok receptjei. A gyermekkor bemutatása „hogyan nevelkedtek a gyermekek?”Mit játszotak?Milyen viseletet hordtak az asszonyok, a gyermekek….milyenek voltak a hétköznapok és az ünnepek. Ezek bemutatása közvetíti kulturális értékeinket, figyelmen kívül hagyva szegényebb lenne a jelen.

Mind a német nemzetiségi mind a magyar hagyományok bemutatása is sorra kerül a hónapok során egymás mellet ahogy a valóságban a történelemben is jelen volt évszázadokon át.

Ezúton mondunk köszönetet támogatóinknak:

Siroki Katalin, Sári Zsuzsanna és Sári Sándor, Tóth Jánosné, Aradiné Damásdi Gabriella, Durezsán Erika, Bakos Anna, Tuboly Andrea, Schuszter Antalné, Prockowné Vincze Éva, Robár Matild Anna, Kettererné Bauer Mónika, Szappanos Tibor

Kettererné Bauer Mónika
Robár Matild Anna

Goethe Intézet továbbképzés, Várna 2017.07.08-15


Várna 2017

Érdeklődve nyitottam ki a Goethe Intézet levelét, melyben értesülhettem arról, hogy a júniusban 4 fő részére meghirdetett továbbképzésen részt vehetek Várnában.

Izgatottan vettük fel a kapcsolatot egymással és készültünk az utazásra. A hajnali indulás és a reptéri sorban állasok után délben érkeztünk meg Várnába, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, majd a város felfedezésére indultunk. Mivel egy nappal a továbbképzés előtt érkeztünk, így nekünk lehetőségünk volt még arra is, hogy egy egész napot a strandon tölthessünk, ami az utazás után ezen a forró nyári napon nagyon kellemes volt.

Hétfőn azonban már elkezdődött a munka: napi nyolc órában szerezhettünk tapasztalatot arról, milyen lehetőségek adódnak a német nyelv megszerettetésére és átadására a színház, a művészetek vagy akár az internet segítségével. Sok gyakorlati anyagot gyűjthettünk össze, tapasztalatot cserélhettünk lengyel, moldvai, román és bolgár kollégákkal. Rengeteg lehetőségünk volt a német nyelv gyakorlására, miközben új barátokat is szerezhettünk.

Az esti szabadprogramokat a tenger partján töltöttük, többnyire finom helyi specialitásokat kipróbálva.

Kicsit szomorúan hagytuk magunk mögött a Fekete tengert, de tervekkel gazdagon indultunk haza, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor új ötletekkel tegyük színesebbé munkánkat gyermekeink örömére.

Somkuti Edit

Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa

Német Nemzetiségi Délután Vecsésen 2017.04.23


Vecsés 2017

A Mese Óvoda Edelweiss tánccsoportjával a német nemzetiségi hagyományainkat ápolva ismét egy szép délutánt tölthettünk el a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda szervezésében megrendezett Német Nemzetiségi Délutánon.

32 kisgyermekkel és sok szülővel indultunk útnak a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megkapott autóbusszal Vecsés felé. A gyerekek izgatottan, kíváncsian várták ezen a szép napsütéses áprilisi délutánon az előttünk álló eseményeket. Vecsésen a nemzetiségi iskola adott helyet a rendezvénynek. Elfoglaltuk a számunkra kijelölt tantermet, ahol valóságos „Terülj, terülj asztalkám!” fogadott minket. A szervezők mindenre gondoltak: várakozás közben játszhattunk, rajzolhattunk és olyan bőséges étel-ital választékkal kedveskedtek mindenkinek, hogy el sem tudtunk mindent fogyasztani.

Ötödik tánccsoportként léphettünk színpadra, ahol a gyerekeink kitettek magukért! Öröm volt látni a mosolygós arcokat, s olyan gyönyörű kört sikerült megformáznunk a táncok során, ami próbák alkalmával ritkán sikerült! A színpadról levonulva pedig elismerő hangok vettek körül minket: „Gyönyörűen énekeltetek! A gyereke hangja teljesen betöltötte a teret!...”

Néhányan ott tudtunk maradni egészen a program végéig, hogy átvegyük a gyerekekinknek, az őket elkísérő óvodavezetőknek és a felkészítő pedagógusoknak szánt ajándékokat, majd elénekeljük a magyarországi németek himnuszát a rendezvény lezárásaként.

Köszönjük, hogy ott lehettünk! Köszönöm kollégáimnak( Kettererné Bauer Mónika, Gál Edina, Rötzer Anikó, Wágner Brigitta) a felkészítésben nyújtott segítséget! köszönjük a szülőknek a segítséget, a támogatást!

Somkuti Edit

Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa

Márton napi felvonulásra indult a Napsugár Óvoda


Lámpás felvonulás 2016

Több száz kézzel készült lámpás fénye világította meg november 11-én, 17 órakor a Baktay Ervin teret. A jó cselekedetet szimbolizáló fényt még az időnként felerősödő esőcseppek sem tudták elmosni.

A német nyelvterületről eredő szokást városunk örömmel tette magáévá 12 évvel ezelőtt. Meghonosodása a Mese Óvoda két lelkes óvónőjének köszönhető. 1992-ben Komáromi Katalin és Kettererné Bauer Mónika szervezte az első Márton-napi felvonulást, ám ez akkor még a Mese Óvoda két csoportjának bevonásával zajlott. Városi rendezvénnyé emelését a Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Dunaharaszti (NIHD) lelkes szervezőinek köszönhetjük.

Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden évvel egyre nagyobb számban csatlakoznak új tagok a különleges hangulatú koraesti programhoz. A november 11-i menetet a legtöbb óvodai csoportban a kisgyermekek izgalmát fokozó lámpás-készítés előzi meg. Nem volt ez másképpen a Napsugár Óvodában sem, ahol stílszerűen napocska formájú lámpásokkal készült a két német nemzetiségi csoport: a Kisvakond és a Szivárvány apraja-nagyja az eseményre.

Az óvodában már a felvonulás hete is a Szent-Márton legenda és az ehhez kötődő szokások megismerésével telt, délutánonként az öltözőkben egymás szavába vágva mesélték az apróságok Szent-Márton és a koldus történetét szüleiknek és izgatottan várták, mikor avathatják fel saját készítésű lámpásaikat az este sötétjében. A Kisvakond és a Szivárvány csoportban a gitárszóval kísért német dalok éneklése mellett a hagyományhoz kötődő "sütemény törés" is bearanyozta a készülődés perceit, aminek lényege, hogy a gyerekek a számukra legkedvesebb emberrel oszthatták meg süteményüket. Rengeteg szív alakú linzer darabja cserélt gazdát, s csalt mosolyt az arcocskákra.

A fénypont

Hűen városunk hagyományaihoz, november 11-én, 17 órakor indult meg a Baktay Ervin térről a gyereksereg a gyertyafénytől ragyogó lámpásaikkal. Szüleikkel, óvónénijeikkel, tanáraikkal együtt vágtak neki a Klapka György utcának, amelynek végén már masszává olvadva vonultak le a Kinizsi Pál utcán, hogy a Piac téren lobogó tűz mellett, az első sorból csodálhassák meg, miként ég le a gallyakból felhalmozott máglya.

Idén azonban a szemerkélő esőtől átnedvesedett faágak ellenálltak a szereplésnek, s bár némi benzin által motiválhatónak tűntek, a hirtelen fel-felcsapó lángok hamar alábbhagytak. A tűzoltóautó természetesen idén is kitartóan állta a sarat és villogott, szirénázott néha a hangulat kedvéért.

Szívhez szóló jó szokás szerint a piac közepén friss, foszlós kakaós kalács és meleg tea várta a felvonulókat.

A 2016-os Szent-Márton napi lámpás felvonuláson újfent bebizonyította, hogy a jó cselekedet fénye - és a különleges hangulat motiváló ereje - a kevésbé barátságos időben is eggyé tudja olvasztani Dunaharaszti város közösségét! Ugye találkozunk jövőre is?

A Napsugár Óvoda köszönetét fejezi ki a Márton-napi programban résztvevő pedagógus kollégái áldozatos és aktív munkájáért, és szeretné megköszönni a szülők segítőkészségét is.

Szöveg: Bódiné Palyóv Edit, Flatsker Anett

Oktoberfest – Dunaharaszti 2016. október 21.


Oktoberfest 2016

Örömmel fogadtuk el a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola felkérését, hogy első alkalommal nyitótáncot mutassunk be óvodásainkkal a hosszú évek óta megrendezett Oktoberfest programjukon.

Izgatottan gondoltuk végig, milyen táncokkal, játékokkal szerezhetnénk örömet nemcsak magunknak, hanem a bennünket szemlélő közönségnek is. Gyermekeinkkel elővettük kedvenc körjátékainkat, s bár szűkös volt a felkészülési idő, mi szorgalmasan készültünk óvodánk Edelweiss tánccsoportjának tagjaival.

Elérkezett a nap és a szülők igyekeztek minél több a tánchoz kedvet érző gyermekünket eljuttatni az iskolába. Elkészültek a hajfonatok, csillapítottuk éhségünket és szomjunkat a vendéglátóinknak köszönhetően és hamarosan a táncparkettre szólítottak minket. Jó érzés volt, hogy a mosolygós apróságok bátran, vidáman megmutathatták mennyi szép német éneket, játékot tanultak már meg a Mese Óvodában! Felszabadultan, érthetően énekelték a dalokat, örömmel vállaltak a játékban szerepet, mert a lelkesítő taps és az imitt-amott meghallott: „.. de édesek!” megjegyzések buzdítóak voltak számunkra!

Köszönjük a felkérést, köszönjük a lehetőséget, s reméljük sikerül évről-évre majd visszatérnünk ezen a napon az iskolába!

Somkuti Edit
Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa

2016.09.17. Szüreti felvonulás – Város Napok


Szüret 2016

Gyermekeinkkel nem apró feladatra vállalkoztunk, amikor elfogadtuk a Német Nemzetiségi Önkormányzat felkérését, hogy a szüreti napok alkalmából táncoljunk Edelweiß tánccsoportunkkal.

Az óvodai beszoktatás első napjaiban már próbáltunk a fellépésre, s nagyon örültünk annak, hogy néhány táncos lábú új kiscsoportosunk is jelezte részvételi szándékát ezen a szép őszi eseményen. Készültünk, táncoltunk, kiosztottuk a pörgős ruhákat, aztán nagyon izgultunk, hogy az időjárásjelentés most végre valóban tévedjen, mert a kitűzött napra csupa esőt, felhőt igértek nekünk. Sajnos igazuk lett, de sokan dacolva a kellemetlen idővel mégis eljöttek városunk gyögyörű tájházához a Zöldfa utcába, ahol a lovaskocsisok már várták az érdeklődőket. Sikerült szinte mindenkit kocsira ültetni, s ekkor nyakunkba szakadt az eső...majd elindultunk a kitűzött útvonalon. Sajnos a Mese Óvodánál tervezett táncot csak a Baktay téren mertük bemutatni, ahová énekszóval, vidáman, napsütésben érkezhettünk 3 óra után.

A színpadról zene szólt, gyermekeink pedig ezen felbátorodva önfeledt táncba és játékba kezdtek a színpad előtti szabad téren. A Haraszti Hírek szeptemberi számának címlapját is ennek az önfeledt táncos játéknak a képe díszíti. Kicsit nehezen tudták ugyan kivárni, hogy végre mi is a színpadra léphessünk és bemutassuk körjátékainkat, de az élmény mindenkiben felejthetetlen marad! Aki ott volt velünk és jól érezte magát, azt kárpótolta a kezdeti rossz időért a gyerekek büszke tánca, a rendezvényen részt vevő árusok portékája, a finom ételek, italok változatossága.

Köszönjük, hogy eljöttek, részt vettek és belekóstoltak Dunaharaszti sváb hagyományaiba, amit közös erővel életben tudunk tartani.

Somkuti Edit
A Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének óvodapedagógusa

Német nemzetiségi nevelés az óvodában: IGEN! – vagy nem


Meseovoda

Az óvodai beiratkozás közeledtével sok szülőben merül fel a kérdés, városunkban működő óvodáink melyikét, annak is nemzetiségi, avagy egy másik csoportját válasszák. Ennek eldöntése érdekében szeretnék itt néhány szempontot megosztani a kedves olvasókkal.

Az óvodáskor igen fontos korszak az ember egyéniségének kialakulásában. Ebben a korban intenzíven fejlődnek a különböző képességek, kialakulnak az alapvető erkölcsi tulajdonságok, s olyan jellemvonások alapjai rakódnak le, melyektől nagymértékben fog függeni a gyermek jövője, oktathatósága, további sikerei, a társadalomban elfoglalt helyzete, a környező emberekhez való kölcsönös viszonya.

„...a korai nyelvtanulás haszna hosszú távon nem a korán megtanult kiejtés, szavak, struktúrák számában mérhető, hanem a nyelvtanuláshoz való jó hozzáállásban, a motiváltságban, sikerorientációban, magabiztosságban, nyitottságban.” – Bauer Nándorné dr.

Észrevétlenül kovácsolnak bennünket össze közösséggé a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett programok, mint a szüreti felvonulás, disznóvágás, farsang, május elseje, a Nepomuki Szent János tiszteletére szervezett gyertyaúsztatás vagy a tájház alapításának évről évre megrendezett eseményei. Nemzetiségi csoportjaink iskola előtt álló gyermekei az Edelweiß tánccsoport próbáin készülnek közösen körjátékokkal, koreográfiával a fellépési lehetőségekre, ahová a szülők is elkísérik őket. Tavaly Vecsésen is szerepeltünk egy tánctalálkozón, idén Zuglóba hívtak meg április 21-én bennünket, május 21-én pedig óvodánk lesz rendezője egy tánctalálkozónak.

Óvodás gyermekeink rendkívüli tudásszomjjal rendelkeznek, erős náluk a rácsodálkozásra való hajlam, a felfogás frissessége, s emellett nagyon fontos a halló- és artikulációs bázis rugalmassága, amelyekre a nemzetiségi és ezen belül is a nyelvi nevelés kapcsán jól lehet építeni. Az óvodában tapasztalható önkéntelen nyelvi elsajátítási készség később csökken. Nevelőmunkánk során a mindennapi szituációkhoz igazodva választjuk ki a német nyelvi anyagot, amit gyermekeink játék közben, valamint spontán, hétköznapi tevékenységek végzésekor tanulnak és gyakorolnak.

„A korai nyelvtanulás előnye az, hogy az anyanyelv sémájába lehet állítani. Az egyetlen biztos és bizonyított támpontunk az, hogy a gyermek megfelelő környezetben minden nehézség nélkül sajátítja el a második nyelvet.”( Hepwort)

„Ebben a korban a gyermekek befogadóképessége igen fejlett. Hangképző apparátusuk hajlékony, s ezért könnyen tudják utánozni az idegen nyelv hangjait, hangkapcsolatait. Helyes minta után a helyes kiejtést és a mondatok helyes intonációját hamar elsajátítják, és igen stabilan rögzítik.” – Bauer Nándorné dr.

A német nyelvet hallva és utánozva, gátlások nélkül tudják óvodásaink elsajátítani, mindenféle erőlködés nélkül, játékként megélve, örömteli tevékenység közben, legtöbbször a megértés érdekében mozgásos tevékenységgel kísérve.

Az óvodás gyermekekben még ép a nyelv naiv átvételének képessége és erős az utánzóképesség. A nyelvi nevelésben a pedagógus személyiségének sokirányú motivációs erővonala van. Maga az artikuláció, s mimika, a hanghordozás, a kedvesség, az emberi rokonszenv nagyon fontos motivációs tényező.

A német nemzetiségi nevelés kapcsán felmerül a jogos kérdés, miként teszünk jót egy idegen nyelv hangképzésével az anyanyelvi fejlesztésért. Nevelőmunkám során azt tapasztalom, hogy néhány a magyar nyelvtől eltérő hangkapcsolat eredményes ejtése sikerélményhez juttatja a gyerekeket, ráadásul észrevétlen az idegen nyelvben, ha valaki valamit rosszul ejt – és ez itt nem csak a logopédiai fejlesztésre szoruló gyerekeknél van így! Örömmel, gátlások nélkül énekelnek, verselnek németül is – és bizony ezen a nyelven senkit nem lehet kicsúfolni!

Sok verset tanulunk meg, mesét dramatizálunk, bábozunk a gyerekekkel együtt játékként, saját szórakoztatásunk céljából mindkét nyelven. Ebben nagy segítség a vegyes életkorú csoportösszetétel, mert a három-négy évig nálunk nevelkedő gyermekek előbb –utóbb megtanulják a nagyoktól a játékokat, a napirendünk következtében minden nap ismételnek bizonyos mondókákat, kifejezéseket s így nincs is igazán szükségük arra, hogy fordítsunk, magyarázzunk nekik egy játékot, vagy szituációt. Sőt, otthon is németül kívánnak jó étvágyat, német énekszóval rakják helyére a játékokat vagy mosnak fogat.

Mindenki számára adott tehát a lehetőség, hogy sváb hagyományokkal rendelkező és ezeket ápoló városunkban eldöntse, gyermeke számára melyik csoportot tartja a legmegfelelőbbnek. Döntésüket a gyermekek beiratkozásakor feltétlenül jelezniük kell. A Mese Óvodában 4 csoportban, tagóvodájában, a Napsugár Óvodában 2 csoportban van erre korlátozott számban lehetőség.

Észrevételeimet Bauer Nándorné dr. „A korai idegennyelv-oktatás didaktikai kérdései” című továbbképzési anyagának feldolgozásával fogalmaztam meg.

Tisztelettel: Somkuti Edit
Dunaharaszti Mese Óvoda Német Nemzetiségi Nevelési Egységének német nemzetiségi óvodapedagógusa